Aktualności

Sprawdź ile cukru zjadasz każdego dnia!

Odsłony: 1482

Według zaleceń WHO codziennie można spożywać mniej niż 9 łyżeczek cukru.
To dużo czy mało? Malutki jogurt już ma czasami 6 łyżeczek cukru, a litr coli około 25 łyżeczek cukru. A cukier kryje się też praktycznie w każdym produkcie który jemy.

Ktoś może pomyśleć – nie słodzę herbaty, wiec problem nadwyżki cukru mnie nie dotyczy. Trzeba jednak pamiętać, że kiedy mówimy o kaloriach pochodzących z cukrów prostych to chodzi nie tylko o biały cukier, jaki możemy znaleźć w cukiernicy.

Cukier, o jakim mówimy przy zaleceniach WHO, to każdy rodzaj cukrów wolnych. A gdzie znajdziemy cukry wolne?

– w produktach naturalnych takich jak miód i syrop klonowy
– w sokach owocowych
– w żywności przetworzonej: nie tylko w słodyczach i przekąskach, ale także w ketchupie, frytkach
– w napojach owocowych, gazowanych, wodach smakowych
– w pieczywie i wyrobach piekarskich

Skoro już wiemy, jaka liczba cukrów wolnych w diecie jest szkodliwa, to należy kontrolować ich spożycie. Jak to zrobić w czasach, gdy producenci dodają cukier nawet do produktów, w których nigdy byśmy się tam go nie spodziewali? Po prostu – czytajmy etykiety i wybierajmy takie produkty, które mają niską zawartość cukrów prostych. Na każdym produkcie, poza wartością kaloryczną, możemy przeczytać o tym, jaka jest liczba białek, tłuszczów i węglowodanów zawartych w tym produkcie. Cukry należą do węglowodanów, więc często można zobaczyć na opakowaniu napis: “węglowodany, w tym cukry”.

Jak nie wpaść w słodką pułapkę?

Cukier występuje pod wieloma nazwami. Warto zachować czujność, kiedy na liście składników widzimy syrop fruktozowy, glukozowy lub glukozowo-fruktozowy, dekstrozę, glukozę, laktozę, melasę. Dobrym rozwiązaniem na zobrazowanie tego, jakie ilości cukru tak naprawdę zawiera dany produkt, jest przeliczanie ilości cukrów podanych na opakowaniu, na ilość łyżeczek (jedna łyżeczka to około 5g cukru, płaska ma ok. 3g). W ten sposób w będziesz miał większą świadomość tego, ile cukru dostarczasz swojemu organizmowi.

Sprawdzaj etykiety na każdym produkcie i wybieraj te produkty, które zawierają najmniej cukru lub wcale.

 

-M.Golian i E.Adamczyk-